Jáchym a Richard Baxa jsou Mistry Evropy juniorů!

Übersetzen / Translate / Přeložit

V německém Amorbachu se o víkendu 10. a 11. května uskutečnilo mistrovství Evropy v sálové cyklistice v kategorii juniorů.
Čeští hráči kolové a závodníci a závodnice v krasojízdě, kteří si během tuzemské sezóny vybojovali účast na tomto prestižním šampionátu tam pod vedením zkušených reprezentačních trenérů bojovali o medaile v několika kategoriích.

Největším úspěchem je bezpochyby zisk evropského juniorského titulu v kolové, který ukořistili bratři Jáchym a Richard Baxovi ze Zlína po tom, co počas celého turnaje neztratili jediný bod.
Po několika letech tak z trůnu sesadili německý tým, který v posledních letech této věkové kategorii neohroženě kraloval. Náhradním týmem byla dvojice ze Šitbořic – Dominik Šabata a Šimon Urbánek. Trenérem kolové juniorů byl zkušený hráč a mistr světa z roku 2004, Pavel Šmíd.

V pátek byly na programu čtyři skupinové utkání. Česká dvojice zvítězila ve všech čtyřech z nich. V prvním zápase velmi těsně s výběrem Belgie v poměru 1:0. Po prvním utkání již ale byly výsledky podstatně přesvědčivější, když ve druhém utkání vysoko 9:2 přehráli Švýcarsko a v poměru porazili 15:0 outsidera z Maďarska. V posledním utkání prvního dne pak díky dobře využitým standardním situacím porazili rakouskou dvojici 4:1.

Druhý hrací den byl ve znamení dohrávky skupinových utkání a následujících utkání o konečné umístění.
První sobotní utkání proti německému výběru zvládli čeští hráči skvěle. I když Německo letos nedisponovalo suverénní výkoností jako tomu bývá zvykem, přišla až překvapivě vysoká výhra české dvojice v poměru 5:0. Poslední skupinový zápas proti Francii měl být vzhledem k výkonnosti soupeře spíše formalitou, což bylo potvrzeno výsledkem 10:2.
Tyto výsledky znamenaly jasné první místo po odehrání základní části a semifinále proti čtvrtému týmu Švýcarska. To zvládli naši hráči skvěle, když zvítězili v poměru 4:1 a bylo tak jasné, že budou bojovat o prvenství a evropský titul.

Do finálového klání nastoupili proti německému výběru, který v semifinále přehrál tým Rakouska v poměru 4:2.
V tomto zápase si česká dvojice zodpovědnou hrou vytvořila gólový náskok, který se jí podařilo udržet a bez inkasované branky zvítězili v poměru 3:0 a mohla se tak radovat ze zisku titulu mistrů Evropy.

To získali pro Českou republiku po dlouhých 27 letech. Naposledy získalo Česko titul v této věkové kategorii v roce 1997 zásluhou Radima Hasoně a Pavla Loskota ze Svitávky.



Dařilo se i našim reprezentantům v krasojízdě.

Další cenný kov , tentokrát stříbrné medaile , přidala brněnská dvojice Pavel Šín / Vojtěch Blažek v kategori dvojice – open, která předčila švýcarskou dvojici a mohla se tak radovat z tohoto skvělého úspěchu.
Na čtvrtém místě v kategorii jednotlivců skončil po skvěle zajeté soutěžní jízdě Kryštof Nečas z Brna. Na sedmém místě se umístil opět Vojtěch Blažek.
V kategorii jednotlivkyň skončila na pěkném pátém místě Kateřina Vosičková z Němčic na Hané. Na desátém místě pak skončila Jůlie Tůmová.
V kategorie juniorek dvojic pak skončila Jůlie Tůmová s Hanou Cikánkovou na čtvrtém místě.

Reprezentační trenéři Petr Bartůněk a Věra Břínková tak mohli být s výkony svých juniorských svěřenců velice spokojeni.

Autor příspěvku

Poslední články

Rozhovory

Aktuální výsledky

Übersetzen / Translate / Přeložit »