SK Chodsko,z.s.

Počet hráčů oddílu: 10
Kontaktní osoba: Ondřej Průcha
Webové stránky ( FB ):
Rok založení oddílu: 26.září 2013

Chodové mají od nepaměti ve znaku boty. Ti z Chodova u Domažlic si k ním nyní mohou klidně připnout i kolo. V Plzeňském kraji byl dlouhá léta jediným klubem TJ Start Plzeň, až do září 2013,kdy se k ním přidal i oddíl SK Chodsko z Chodova. Zakladatelem klubu je Ondřej Průcha, který si založením klubu splnil svůj dávný sen (více v článku v Chodově u Domažlic vznikl oddíl kolové…)

Oddílové úspěchy:

Kategorie Junioři

Kategorie žáci

MČR 2019 – 5.místo ( Kobes Martin , Holar Jan)

V Chodově u Domažlic vznikl oddíl kolové …

Chodové mají od nepaměti ve znaku boty. Ti z Chodova si k nim nyní mohou klidně připnout i kolo. Kdysi to byla výstavní disciplína československého sportu. Od konce sedmdesátých, do konce osmdesátých let minulého století sbírali reprezentanti ČSSR v kolové na mistrovství světa jednu medaili za druhou a bratři Pospíšilové neměli ve světě konkurenci. V současné době se jedná o malý, okrajový sport s nevelkou základnou na pár místech v republice. V Plzeňském kraji byl dlouhá léta jediným klubem TJ Start Plzeň, až do 26. září 2013, kdy se k nim přidal i oddíl SK Chodsko z Chodova u Domažlic. Zakladatel klubu pan Ondřej Průcha patřil v minulosti k talentům československé kolové. V juniorech byl dvakrát čtvrtý na Mistrovství republiky a třikrát se stal přeborníkem Prahy. V roce 1983 odešel do Německa, kde se v Erlangenu věnoval kolové jako trenér a rozhodčí. Na důchod se usadil v Trhanově, kde si založením klubu splnil svůj dávný sen.

S pomocí reprezentačního trenéra pana Petrovského oslovil všechny oddíly v republice se žádostí o materiální pomoc. Zareagovali pan Honza Bohatý z Plzně a pan Miloš Urbanec ze Zlína, kteří věnovali nově vzniklému oddílu starší kola, míče a náhradní díly. Vstříc vyšel i Obecní úřad v Chodově, který na trénink poskytl zdarma sál kulturního domu, podporu přislíbil i Obecní úřad v Trhanově. Oddílu pomohla i místní firma, která věnovala materiál na mantinely, další místní firma tento materiál upravila a mantinely sestavila. Obecní zastupitel pan Jarmil Etzl svařil branky a tatínkové darovaná kola nově nastříkali. O seřízení se postaral majitel sportovního obchodu pan Luděk Šeler. Kolová není pro dnešní mládež příliš známý a atraktivní sport, přece jenom poslední titul získali bratři Pospíšilové v roce 1988. Asi proto výzva na nástěnce ve škole nezabírala a nábor do oddílu musela vzít do rukou místní pošťačka paní Martina Vaňková. Na první trénink i díky ní dorazilo pět chlapců. Dva z nich, Pavel Strnad a Vítek Mathauser, to dotáhli až k velice slušným výsledkům v žákovských a dorosteneckých soutěžích.

V současné době mužstvo Chodsko 1 ve složení Martin Kobes a Honza Holar dosáhlo velice dobré výsledky v kategorii žáků, kde se dvakrát za sebou probojovali na Mistrovství republiky a v roce 2019 obsadili krásné páté místo a byli úspěšní i v Českém poháru.

Spolu s Chodskem 2 ve složení Tomáš Knopp a Matěj Pluhař hrají v současné době 2. dorosteneckou ligu. Na jaře 2019 nastoupili do oddílu nováčkové Filip Krátký, Pepa Šmíd, Dominik Šperl, Matyáš Knopp a Vojta Šperl, kteří se zatím rozkoukávají, trénují a připravují na příští rok, kdy budou nasazeni do žákovských turnajů. Pan Robert Pluhař si udělal trenérský kurs a je vidět, že mu nový koníček, trénování, dělá radost a velice dobře se s ním spolupracuje. Oddíl této velikosti se samozřejmě neobejde bez pomoci rodičů, kteří jezdí na turnaje, pomáhají a organizují domácích turnajů a velkou zásluhu na počítačové propagaci má pan Jindřich Kobes s Ondrou Krátkým.

V roce 2018 jsme pořádali i malé soustředění u nás v Chodově, kterého se zúčastnili i kluci z Plzně a také velice vzácný host pan Jindra Pospíšil, který nám všem ukázal, že i v sedmdesátišesti letech se dá hrát kolová na velice dobré úrovni. Pro kluky to byl veliký, motivační zdroj.

Další soustředění bylo ve východoněmeckém Langenwolschendorfu. Tento oddíl má dlouhodobé přátelství s plzeňským klubem a připojil se k našemu tréninkovému táboru. Na rok 2020 je naplánováno toto soustředění do Plzně.

V anketě Sportovec Domažlicka jsme také dvakrát zabodovali a skončili dvakrát na pátém místě na Domažlicku poprvé ve složení Strnad, Mathauser a podruhé ve složení Kobes Martin, Holar Jan.

Vzhledem k našim výsledkům i k tomu, že jsme na sebe upozornili jako malý začínající klub, jsme byli dvakrát pozváni na mezinárodní soustředění do Německa. V roce 2018 do Duisburgu a v roce 2019 do Frankfurtu. Veškerá vydání nám platil německý cyklistický svaz. Tohoto soustředění se zúčastnili hráči kolové i krasojezdkyně ze sedmi států: Česká republika, Německo, Holandsko, Francie, Belgie, Hongkong, Japonsko. Pro naše kluky to byla i vítaná zkušenost a poznání jak hrají opravdu ti nejlepší, protože nás tam trénoval i současný mistr světa Patrick Schnetzer.

Celou historii našeho klubu se prolíná neustálý boj o finance. Klub je závislý na sponzorských darech a to je bohužel ta odvrácená strana né příliš populárního sportu v současné době.

Ondřej Průcha – SK Chodsko

cof
sdr
cof
bty
bty

Übersetzen / Translate / Přeložit »