Příběh Karla Buchholze

Übersetzen / Translate / Přeložit

Nejsem pamětníkem úspěchů německých bratří Karla a Oskara Buchholzových, kteří v letech 1959 a 1961 až 1964 brali na Mistrovství světa zlaté kovy. Rozhodl jsem se ale zapátrat v několika zdrojích a přiblížit životní osud dnes již zesnulého Karla, staršího z bratrů.

Karl se narodil 2. června 1932. Netuším, jestli se tak stalo v hesenském Lauterbachu, je však jisté, že tomuto městu zůstal věrný po celý život. Právě v místním klubu RSV Blitz se vypracoval ve spolehlivého brankáře.

Buchholzové versus Pospíšil a Svoboda 

Asi první Mistrovství světa, na kterém se B+B střetli s P+S, se konalo v roce 1961 ve švýcarském St. Gallen. Tehdy dvacetiletý útočník Jindřich Pospíšil a brankář Jaroslav Svoboda byli za svou hru odměněni bronzem. Karl a Oskar byli nejlepší. O rok později si Moravané vylepšili skóre a byli jen o stupínek níž než zlatí Buchholzové. 

Na MS v roce 1963 byste Brňany na bedně hledali marně. Za čtvrté místo maximálně brambora. Pro Jaroslava Svobodu to byl poslední světový šampionát, pro Jindřicha Pospíšila start úspěchů s bratrem Janem. 

Karlovy fígle 

Možná zrovna Buchholzova vytříbená hra v brance byla pro brněnského trenéra Rudolfa Hartha plná inspirativních příkladů. Myslím si, že i s jejich pomocí přeškolil osmnáctiletého Honzu z útočníka na výjimečného brankáře.

Karl Buchholz měl, dle pamětníků, rád momenty překvapení: ve své brance lapil míč a vystřelil jej stylem „oblouková lampa“ do opuštěné kysny soupeřů. Další trik spočíval v tom, že rohový úder zahrávaný Oskarem, Karl často odrazil zadním(!) kolem za záda protihráče. Byl respektovaným sportovcem a s mladším sourozencem už v roce 1964 převzali Stříbrný vavřín, nejvyšší německé sportovní ocenění.  

Co bylo potom

V roce 1965 sice přesedlal z furtšlapu do městské rady v Lauterbachu, ale s kolovou zůstal spjatý jako předseda „svého“ klubu Blesků. Živil se jako šéf spediční firmy a v letech 1989 až 1994 byl místostarostou. S manželkou Gertrud vychoval syna Rolfa a dcery Ulrike a Karin. Zesnul 26. října 2017, je pohřben v Lauterbachu.

Autor článku: Jakub Kratochvíl

Hlavní zdroje informací: Texty od Klause Angermanna na www.radsport-news.com a od Georga Borho na www.schwarzwaelder-bote.de. Fotografie K. Buchholze z archivu města Lauterbach. Černobílé foto bratří Buchholzů z archivu klubu RSV Reichenbach.

Autor příspěvku

Marek Topolář

Marek Topolář

TJ Sokol Šitbořice

Poslední články

Rozhovory

Aktuální výsledky

Übersetzen / Translate / Přeložit »