Souhrn sezóny 2020

Übersetzen / Translate / Přeložit

Letošní sezóna kolové byla jako vše ostatní ovlivněna pandemií koronaviru a to zcela znatelně. V konečném součtu se ale povedlo vše zorganizovat tak, aby byl tento dopad na sezónu co nejmenší.

Letošní sezóna kolové byla jako vše ostatní ovlivněna pandemií koronaviru a to zcela znatelně. V konečném součtu se ale povedlo vše zorganizovat tak, aby byl tento dopad na sezónu co nejmenší.

Na začátku roku v měsících lednu a únoru této situaci ještě nikdo nepřikládal velkou důležitost. Posledním odehraným turnajem bez opatření a zákazů byl tradiční mezinárodní turnaj v Šitbořicích, který se uskutečnil 22. února. Hned o týden později se začalo povědomí o nové nemoci, která se začala šířit Evropou zvyšovat a krátce na to, na začátku měsíce března, přišly první zákazy a opatření. Tyto opatření a tzv. „první vlna“ trvala téměř 2 měsíce. Podle všech předpovědí se muselo počítat s tím, že se tato situace se zpřísňováním opatření bude opakovat na podzim. To znamenalo pro sálovou komisi a pořadatele soutěžních turnajů jediné, a sice vměstnat letošní sezónu do letních měsíců. Toto se povedlo téměř dokonale a stihlo se odehrát téměř vše, co bylo původně pro letošní rok v plánu.
Jediné dva turnaje, které se neuskutečnily, byly Mistrovství České Republiky a poslední soutěžní kolo II. ligy.

Souhrn výsledků a vítězů jednotlivých kategorií :

ŽÁCI

Mistrovství České Republiky 2020

Tento turnaj se mohl uskutečnit, a to sice dne 13. června. Pořadatelem turnaje byly Šitbořice. Domácí tým byl také velkým favoritem pro zisk letošního titulu. Nakonec se ale domácí TJ Sokol Šitbořice ( Dominik Šabata / Šimon Urbánek ) musely spokojit se stříbrnými medailemi, když zvítězil tým Sokola Zlín – Prštné ( Jáchym Baxa / Richard Baxa ). Bronzové medaile pak vybojovali hráči Spartaku Přerov ( Jan Jelínek / Tomáš Karas ).

Český Pohár 2020

Turnaj nebyl pro letošní rok hodnocen jelikož se z původních 14 soutěžních kol uskutečnilo pouze 7 a tak nebyla bodová kvalifikace plnohodnotná. Výsledky odehraných kol v soutěži Českého Poháru posloužily alespoň pro nominaci týmů pro Mistrovství České Republiky.

Mistrovství České Republiky žáků 2020

JUNIOŘI

II. liga

Uskutečnila se pouhá 2 soutěžní kola z plánovaných 4. Týmy neměly odehrán stejný počet zápasů a z toho důvodu nemohla být sezóna hodnocena.

I. liga

V první lize juniorů bylo v plánu odehrát 3 kvalifikační kola a také samotné finále Mistrovství České Republiky. Vzhledem k okolnostem byla ale juniorská sezóna zkrácena o jedno kvalifikační kolo a byly tak odehrány pouze 3 kola + samotné finále. Titul na finálovém turnaji získal dle předpokladů nejstarší tým v soutěži, tým Sokola Zlín – Prštné 1 ( Dominik Otásek / Vendelín Helis ). Stříbrné medaile patřily týmu MO Svitávky ( David Petr / Michal Musil ) a bronzové medaile si odvezli hráči Spartaku Chrastava ( Petr Málek / Lukáš Pospíšil ).
Vrcholem juniorské sezóny mělo být jako každý rok Mistrovství Evropy Juniorů , které se mělo konat v květnu ve Švýcarsku. I tato mezinárodní akce ale byla vzhledem ke zhoršené situaci v evropských státech zrušena, respektive přesunuta na stejný termín v příštím roce 2021.

Mistrovství České Republiky juniorů 2020

U23

Hráči této věkové kategorie jako jediní mohli odehrát všechny plánované soutěžní turnaje dle kalendáře. Celkem se jednalo o 4 kvalifikační turnaje a samotné finále Mistrovství České Republiky. Držiteli domácího titulu pro letošní rok se stali hráči kombinovaného týmu Přerov / Sokol Zlín – Prštné ( Filip Váňa / Radim Vavruša ). Stříbrné medaile vybojovali hráči Sokola Zlín – Prštné ( Tomáš Horák / Dominik Otásek ) a bronzové medaile zůstali pořadatelům finálového turnaje, brněnskému Favoritu ( Patrik Krejčí / Michal Fryčar ).
I vrchol kategorie U23 v podobě Mistrovství Evropy potkal stejný scénář jako tu juniorskou. Hráči již byli připraveni k odjezdu na tuto mezinárodní akci, ale pár dnů před odjezdem bylo avizováno její zrušení.

Mistrovství České Republiky kategorie U23 2020

ELITE

II. liga


Ve třetí nejvyšší lize byla letos odehrána pouze 2 z plánovaných 3 soutěžních kol. Uskutečnily se pouze turnaje v Liberci a Přerově. Poslední kolo již bohužel nebylo odehráno, neboť bylo v kalendáři v období, kdy již amatérský sport opět dostal stopku.
Jelikož nebyla soutěžní kola odehrána plnohodnotně, nebylo možné na základě pouhých 2 kol rozhodnout jak o sestupujících, tak postupujících týmech. V návaznosti na vyšší I. ligu bylo rozhodnuto pouze o postupujícím do I. ligy pro rok 2021. Poslední dva týmy, které ale měly sestoupit, zůstanou ve II. lize i pro příští sezónu. Poslední dva týmy, které tak dostanou „druhou šanci“ jsou týmy SC Svitávky 3 ( Jan Hrdlička / Michal Richtr ) a Spartaku Přerov ( Martin Broušek / Roman Oral ). Do I. ligy pro příští sezónu naopak postoupí týmy Sokola Zlín – Prštné ( Tomáš Horák / Dominik Otásek ) a Sokola Šitbořice 2 ( Martin Drabálek / Štěpán Urbánek ).

I. liga

I druhá nejvyšší česká liga má každý rok na programu 3 soutěžní kola. Všechny kola se odehrály a tak mohla být letošní sezóna plnohodnotně ohodnocena a byly tak určeny i 2 sestupující a 2 postupující týmy. Do ŠKODA Extraligy pro rok 2021 míří týmy SC Prima Nezamyslice ( Martin a Petr Přikrylovi ) a TJ Sokol Šitbořice 1 ( Marek Topolář / Miroslav Starý ). Do II. ligy naopak sestupují týmy Sokola Zlín – Prštné 3 ( Radim Vavruša / Jiří Landt ) a SC Svitávky 2 ( Pavel a Lukáš Richterovi ).

Týmy TJ Sokol Šitbořice a SC Prima Nezamyslice postupující do ŠKODA Extraligy 2021

ŠKODA Extraliga

V nejvyšší české lize kolové bylo odehráno pouze jedno soutěžní kolo v únoru. Poté se amatérský sport v zemi musel zastavit. Původně plánovaný kalendář tak musel být upraven, aby vyhovoval všem sedmi účastněným týmům a aby všichni hráči měli dostatek času na opětovnou přípravu. Druhé kolo soutěže se uskutečnilo, až na konci měsíce června. Pro hráče to tak znamenalo velmi dlouhou čtyřměsíční pauzu.
Naštěstí byla zbývající 3 kola odehrána v letních a podzimních měsících, kdy bylo možné pořádat sportovní akce téměř bez omezení. Poslední čtvrté kolo se uskutečnilo ve Svitávce 12. září. Posledním turnajem sezóny mělo být Mistrovství České Republiky, které bylo v kalendáři naplánováno na termín 24. října. Mělo se konat v Němčicích nad Hanou a mělo to být společné Mistrovství Republiky pro kolovou a krasojízdu. Bohužel se 3 týdny před tímto termínem opět začaly uzavírat sportoviště a tak bylo evidentní, že se vrcholná akce nebude moci uskutečnit. I s touto variantou bylo počítáno a již na posledním soutěžním kole ŠKODA Extraligy bylo avizováno, že je možné, že budou medaile z MČR dodatečně rozdány na základě konečných výsledků nejvyšší soutěže.

Nejvyšší soutěž pro příští sezónu opouští týmy TJ Start Plzeň ( Ondřej Kydlíček / Josef Reindl ) a TJ Favoritu Brno 2 ( Pavel Vitula / Radim Hasoň ), které získaly po čtyřech odehraných kolech nejméně bodů a budou tak v roce 2021 startovat v I. lize a usilovat o posun zpět mezi 7 nejlepších týmů.

Dne 19. prosince proběhlo avizované vyhlášení medailových pozic za letošní Mistrovství České Republiky, které se nemohlo uskutečnit. Zlaté medaile získal opět po roce tým SC Svitávky 1 ( Jiří Hrdlička / Pavel Loskot ), stříbrné medaile tým Sokola Zlín – Prštné 2 ( Miroslav Gottfried / Ludvík Písek ) a bronzové medaile putovaly také do Svitávky, a to díky týmu MO Svitávky 1 ( Jiří Hrdlička ml. / Roman Staněk).

Dodatečné vyhlášení Mistrovství České Republiky Elite 2020





Autor příspěvku

Poslední články

Rozhovory

Aktuální výsledky

Übersetzen / Translate / Přeložit »