Havlíček se Zvolánkem čtvrtí na mistrovství světa ve Stuttgartu (článek + záznamy zápasů)

Übersetzen / Translate / Přeložit

Záznamy zápasů

Přímé odkazy na zápasy:
Skupiny (sobota): Česká republika – Německo
Skupiny (sobota): Česká republika – Rakousko
Skupiny (sobota): Česká republika – Belgie
Semifinále (neděle): Česká republika – Německo
o 3. místo (neděle): Česká republika – Rakousko
Finále (neděle): Německo – Švýcarsko

Reportáž

Poslední říjnový víkend patřil kolové a krasojízdě. V německém Stuttgartu se konalo opět po dvou letech mistrovství světa v sálové cyklistice.

V Porsche aréně , která patří k těm nejatraktivnějším a kapacitně i k největším pořadatelským destinacím, opět bojovalo o medaile šest nejlepších států světa. Českou republiku doplnily ve startovním poli týmy z Rakouska, Německa, Švýcarska, Francie a Belgie.

V letošním roce reprezentovali českou republiku hráči Favoritu Brno ve složení ( Jan Havlíček / Robert Zvolánek ) , kteří v uplynulé sezóně zvítězili v nejvyšší české soutěži i kvalifikaci pro světový šampionát. Pro oba hráče to byla na mistrovství světa premiéra.
Jako náhradníci byli letos připraveni hráči Zlína ( Ludvík Písek / Miroslav Gottfried ) , kteří skončili v kvalifikaci na druhém místě, k čemuž jim pomohl i skvělý výkon a zisk titulu na domácím šampionátu v Praze.

Mistrovství světa se hraje vždy od pátku do neděle. Během těchto tří hracích dnů odehraje všech šest týmů zápasy ve skupině formou „každý s každým“. Poslední, nedělní den pak patří bojům o konečné umístění dle specifického postupového klíče.

V první hrací den čekal každý tým pouze jediný zápas v pozdních večerních hodinách.
Česká republika vstoupila do turnaje zápasem proti Švýcarsku. V tomto zápase bohužel byla znát značná nervozita, ale i přes to, že naši hráči nedokázali v zápase zvítězit, výsledek byl velmi těsný v poměru 2:4.
První skupinový zápas slouží vždy spíše k nasátí atmosféry turnaje a získání jistoty do dalších bojů.


Další den měl každý tým odehrát všechny 4 zbývající skupinové zápasy. Na Českou republiku tak čekaly postupně týmy Francie, Německa, Rakouska a Belgie.

V prvním sobotním zápase proti Francii, kterou reprezentují bratři Quentin a Mathias Seyfriedové , bylo k vidění celkem 9 branek a vývoj zápasu byl velmi vyrovnaný. Po čtrnácti minutách museli ale naši hráči přijmout těsnou porážku 4:5. Ztráta těchto tří bodů byla sice zklamáním, ale jednalo se stále o začátek turnaje a nebylo třeba pomýšlet na špatné scénáře.

Další zápas proti domácímu Německu , které reprezentovali bratři Bernd a Gerhard Mlady , a které hnalo k lepším výkonům velké množství německých fanoušků , byl také velmi vyrovnaný. Vzhledem k výsledkům a dosavadním úspěchům v letošním roce i v letech minulých byl tento fakt velmi dobrým znamením, že se naši hráči poučili z předchozích dvou porážek a změnili svoji hru.
I tento zápas však nakonec vyzněl lépe pro soupeře a Německo zvítězilo v poměru 4:7.

Ani po třech odehraných zápasech s nulovým ziskem bodů ale nebylo nic ztraceno , což ukázal hned následující zápas proti Rakousku. Nově vzniklá dvojice, kde po boku sedminásobného mistra světa Patricka Schnetzera nastoupil ke svému prvnímu startu na mistrovství světa Stefan Feurstein, vyhrála v letošním roce všechny dosavadní turnaje. Do turnaje sice vstoupili jako favorité , ale bylo znát, že hra na mistrovství světa je tak specifická, že nelze očekávat nic než výhru. Naši hráči svedli s rakouským týmem naprosto vyrovnaný zápas o čem také svědčil pár vteřin před koncem zápasu výsledek 3:3. Patrick Schnetzer ale neudržel svoje nervy na uzdě a pět vteřin do konce zahodil svoje kolo, za což si jako za nesportovní chování, vysloužil v zápase již druhou žlutou, tedy červenou kartu. Tento zkrat přinesl našim hráčům 3 body za kontumovaný zápas , namísto jednoho bodu za remízu.
Po tomto zápase byli Češi „zpět ve hře“.

Poslední skupinový zápas měli odehrát proti týmu Belgie ( Niels Dirikx / Brecht Damen ) , který je sice papírově zřejmě nejslabším týmem mistrovství , ale v základní skupině dokázal , že není na mistrovství světa pouze do počtu , když překvapivě porazil švýcarský tým 2:1. V úvodu tohoto zápasu se našim reprezentantům dařilo již podstatně lépe a dokázali zvítězit v poměru 5:2.
6 bodů znamenalo v konečném součtu 4. místo. Stejný počet bodů získal za dvě výhry ve skupině také tým Francie. Na mistrovství světa ale rozhoduje lepší skóre namísto vzájemného zápasu a tak se naši hráči mohli radovat z lepší výchozí pozice před posledním hracím dnem.

Nedělní den nabídnul dramatické boje o celkové umístění.
K prvnímu zápasu nastoupila v baráži o setrvání v A skupině mistrovství pro rok 2022 Belgie proti vítězi skupiny B z Japonska.
Jasným výsledkem 8:2 si Belgie obhájila setrvání mezi světovou elitou i pro příští rok.

Česká dvojice měla nastoupit k zápasu proti třetímu týmu základní skupiny , kterým byl tým Rakouska.
Tento zápas měl opět podobný vývoj jako zápas ve skupině. Rakousko ale ve druhé polovině zápasu lehce odskočilo a i když naši hráči tlačili zápas alespoň k zisku jednoho bodu, čas byl proti a po skončení zápasu museli přijmout těsnou porážku 2:3.

Ani tato porážka ale neznamenala konec v turnaji. Díky systému hry, který je na mistrovství světa posledních pět let, má i tým který prohraje tento zápas stále šanci probojovat se do semifinále.

Ve druhém souboji o postup do semifinále se utkaly týmy Švýcarska a Francie. Ani tento zápas nebyl tak jednoznačný jak by se mohlo zdát a švýcaři proklouzli mezi nejlepší čtyři týmy až po těsné výhře 2:1.

V semifinále tak byly již tři týmy. Tým Německa, který do semifinále postoupil přímo jako vítěz základní skupiny, tým Rakouska jako vítěz druhého kola a stejně tak tým Švýcarska. O čtvrtém semifinalistovi měl rozhodnout dodatečný zápas „šťastných poražených“ z předchozího kola, ke kterému nastoupila České republika a Francie.

Právě v tomto klíčovém zápase se našim hráčům podařilo zajistit si náskok ještě v první polovině zápasu. Ve druhé polovině se jim také podařilo gólově odskočit a vrátit tak Francii porážku ze základní skupiny. Tento zápas skončil jasnou výhrou českého týmu v poměru 9:2. Česko se tak stalo čtvrtým semifinalistou a stále tak mělo šanci dostat se do finále. Bylo ale jasné, že Češi neskončí v turnaji hůře, než na čtvrtém místě.

V semifinále nastoupil český tým proti Německu. Po velmi vyrovnaném vývoji zápasu , ve kterém předvedli čeští hráči zřejmě svůj nejlepší výkon z celého turnaje, byli ale šťastnějšími opět němci, kteří si tak zajistili svoji již několikátou účast ve finále.
Český tým byl po této velmi těsné prohře 4:5 nasměrován do zápasu o bronzové medaile. O ty se měl utkat s Rakouskem, které podlehlo v podobně strhujícím zápase dvojici ze Švýcarska v poměru 5:6.

Bylo tak jasné, že o titul budou bojovat týmy Německa a Švýcarska.

V zápase o bronzové medaile nastoupili Češi opět proti Rakousku. Během mistrovství to bylo již potřetí , kdy na sebe tyto dva týmy narazily. První polovina nabídla opět vyrovnaný souboj jako i předchozí vzájemné zápasy. Ve druhé polovině ale rakouský tým využil dvě velké šance a nakonec zvítězil v poměru 6:3.

Čeští hráči tak bohužel na medaile nedosáhli a skončili na konečném čtvrtém místě. Na turnaji ale předvedli velmi dobré výkony, které byly konkurenceschopné v porovnání se světovou špičkou.
Velmi kladným faktem bylo také to, že se během šampionátu hra české dvojice zápas od zápasu zlepšovala.

Česká republika bohužel neobhájila bronzové medaile z posledního mistrovství světa v roce 2019, ale zanechala velmi dobrý dojem a také potvrdila , že její hráči stále patří k nejlepším týmům kolové na světě.

Ve finále zvítězil nakonec poměrně jednoznačným výsledkem 5:2 tým Německa a hráči Bernd a Gerhard Mlady tak mohli slavit svůj druhý titul mistrů světa. Ten první získali v roce 2017 v rakouském Dornbirnu.
Stříbrné medaile získalo Švýcarsko, které v tomto složení startovalo na mistrovství světa teprve podruhé. Při své premiéře před dvěma lety na domácí půdě v Basileji získali bratři Waibelovi čtvrté místo.


FOTO : MONIKA SCHROTT

Česká výprava na letošním mistrovství světa





Autor příspěvku

Poslední články

Rozhovory

Aktuální výsledky

Übersetzen / Translate / Přeložit »