Na posledním kole Škoda Extraligy zvítězil Favorit Brno a vystřídal ve vedení kvalifikace na MS tým Svitávky.

Übersetzen / Translate / Přeložit

V Plzni se v neděli 2. října uskutečnilo poslední čtvrté kolo nejvyšší tuzemské soutěže, Škoda Extraligy.
Toto poslední soutěžní kolo mělo rozhodnout o čtyřech týmech, které postoupí na mistrovství České republiky, a také o rozdělení důležitých bodů do kvalifikace na letošní mistrovství světa, které se uskuteční na začátku listopadu v belgickém Gentu.

Vzhledem k výsledkům prvních tří soutěžních kol bylo o prvních třech postupujících téměř rozhodnuto. Bojovalo se tak o čtvrté postupové místo a také o kvalifikační body na světový šampionát.

S náskokem šel do posledního turnaje na prvním místě tým SC Svitávky ( Jiří Hrdlička / Jan Kripner ) , který vyhrál již dvě soutěžní kola. Na posledním kole se ale nově složenému týmu pro letošní sezónu tolik nedařilo, když bodoval až v posledních dvou utkáních. Získal tak v turnaji pouze 6 bodů, což stačilo na páté místo.
V průběžném pořadí v kvalifikaci se tak z prvního místa posunul na místo druhé.

Do čela kvalifikace se díky dobrým výkonům a vítězství v posledním turnaji dostal tým Favoritu Brno ( Jan Havlíček / Robert Zvolánek ). Ten ztratil v turnaji pouhé dva body za remízu ze začátku turnaje. Ostatní zápasy skončily pro brněnskou dvojici vítězně a s 16 body tak v turnaji jasně zvítězil. Reprezentanti České republiky z posledního mistrovství světa, které se v loňském roce uskutečnilo v německém Stuttgartu tak získali před vrcholnou akcí malý bodový náskok v čele tabulky.

Dalším z trojice letošních favoritů nejvyšší soutěže je tým Sokola Zlín – Prštné ( Ludvík Písek / Miroslav Gottfried ). Dvojice, která bude na mistrovství ČR obhajovat loňský, pro Zlín historicky první titul, se letos ve druhé polovině sezóny potýká s následky nemoci. Na dvou kolech světového poháru a na třetím a čtvrtém kole Extraligy musel po boku Ludvíka Píska zaskočit vždy jiný spoluhráč. Zlín tak ztratil svůj velký náskok v čele tabulky z první poloviny sezóny. Na čtvrtém kole v Plzni obsadil s 10 body čtvrté místo a v celkové kvalifikaci je nyní na děleném druhém místě s týmem Svitávky. Ve finále mistrovství ČR by již měl zlínský tým hrát v původním složení.

Boj o čtvrté postupové místo probíhal na posledním kole mezi dvěma týmy. Tým Startu Plzeň ( Ondřej Kydlíček / Josef Reindl ) a tým MO Svitávky ( Jiří Hrdlička ml. / Roman Staněk ) zápasily na posledním kole o zisk více bodů a postup mezi první čtyřku, která bude bojovat o titul.
Pořádající tým Plzně dokázal naplno využít výhody domácího prostředí a v turnaji získal po dobrých výkonech celkem 13 bodů. To stačilo Plzni na druhé místo v turnaji a uhájení čtvrtého místa v celkovém pořadí.
Tým MO Svitávky, který se naopak snažil náskok plzeňského týmu smazat a přeskočit jej v pořadí na čtvrté místo, předvedl na posledním soutěžním kole také dobré výkony proti favorizovaným týmům. Zisk 10 bodů a umístění na třetím místě v turnaji ale bohužel na postup do finále MČR nestačil a Svitávka tak zůstala na průběžném pátém místě.

Poslední dva týmy letošní tabulky jeli na poslední turnaj spíše potrápit ostatní týmy, jelikož šance na udržení v soutěži pro rok 2023 již byly téměř mizivé.
Tým Prima Nezamyslice ( Petr a Martin Přikrylovi ) ztrácel na pátý tým Svitávky před posledním turnajem 11 bodů. Teoretická šance na udržení tak byla ve hře. Tým Nezamyslic by ale musel předvést téměř bezchybný výkon. Po dobrém třetím místě na třetím kole se ale tento úspěch nepodařilo zopakovat. Se ziskem 6 bodů se tentokrát Nezamyslice umístily na šestém místě a na šestém místě také ukončily letošní sezónu. V příštím roce tak nastoupí v I. lize.

Stejně tak nastoupí ve druhé nejvyšší lize tým Sokola Šitbořice ( Martin Drabálek / Marek Topolář ) , který šel do posledního kola již bez naděje na udržení v soutěži.
V novém složení tak šitbořičtí využili kvalitního turnaje k souhře pro příští sezónu. V turnaji bohužel nezískali žádný bod a po čtyřech odehraných kolech skončili na posledním sedmém místě.

Finále mistrovství České republiky se uskuteční v neděli 9. října ve Svitávce. Matematika pro celkovou klasifikaci a nominaci na letošní světový šampionát je docela jednoduchá.
Vítěz finálového turnaje bude letos reprezentovat Českou republiku na této vrcholné akci. Narozdíl od ostatních států, kde jsou již dvojice pro MS jasně dány, se tak o reprezentantech za ČR bude rozhodovat až do posledních momentů sezóny.
Společně se čtyřmi nejlepšími týmy uplynulé sezóny budou o titul bojovat také nejlepší krasojezdci a krasojezdkyně.


Autor příspěvku

Poslední články

Rozhovory

Aktuální výsledky

Übersetzen / Translate / Přeložit »